کاوش موضوع اسپکتروفتومتری
صفحه اصلی
اسپکتروفتومتری
طیفنورسنجی یا اسپکتروفتومتری (به انگلیسی: Spectrophotometry) یا اندازهگیری کمّی خواص بازتاب یا انتقال یک ماده به عنوان تابعی از طولموج میباشد. در این روش با استفاده از میزان اندازه جذب نور نمونهها، غلظت آنها را تعیین میکنند. همچنین از آن میتوان برای تجزیه و تحلیل نمونههای دیانای و آرانای استفاده نمود. طیفنورسنجی با الکترومغناطیسی نور مرئی، نزدیک-اشعه ماوراء بنفش و نزدیک-مادون قرمز سروکار دارد اما شامل تکنیکهای اسپکتروسکوپی حل شده زمانی نمیباشد.
این شیوه در دستگاه طیفنورسنج یا در طیفنورسنجی مرئی، جذب یا انتقال ماده میتواند به وسیله رنگ مشاهده شده تعیین شود. برای نمونه محلولی که نور را در بالاتر از طیف مرئی است و هیچ طول موج مرئی را عبور نمیدهد بهطور تئوری به رنگ سیاه است. از سویی دیگر اگر همه طول مرئی را عبور دهد و هیچ نوری را جذب نمیکند نمونه محلول به رنگ سفید است. اگر نمونه محلول رنگ قرمز را جذب کند برابر با ۷۰۰ نانومتر به رنگ سبز ظاهر میشود چون سبز رنگ مکمل قرمز است. طیفنورسنجهای مرئی در عمل از منشوری برای خرد کردن طیف معینی از طول موج استفاده میکنند (فیلتر امواج نوری دیگر) به همین دلیل شعاع ویژهای از نور از طریق نمونه محلول عبور میکند.
کوانتومتر دستگاه طیفسنجی نشری است که در آنالیز فلزات در ریختهگری و متالوژی و صنایع و معادن کاربرد دارد نسل جدید آشکارسازهای پیشرفته سیماس هستند که توانایی آنالیز غیر فلزات از قبیل کربن و گوگرد و فسفر و … دارد که کیفیت و دقت بسیار بالایی نسبت به آشکارسازهای قدیمی pt و سیسیدی دارد.
طیفنورسنجی یکی از روشهای طیفسنجی است. هر ترکیب شیمیایی نور را در طول موجهای خاصی جذب یا بازتاب میکند. یا این که از خود عبور میدهد. حالت دیگر این است که ماده نور را در جهات مختلف پراکنده میکند. حالا زمانی که نور از ماده عبور میکند قسمتی از آن جذب میشود. هم چنین با افزایش غلظت یک آنالیت در محلول، میزان جذب نور نیز افزایش مییابد. طیفنورسنجی روشی است که برای اندازهگیری میزان جذب نور توسط مواد شیمیایی موجود در یک محلول به کار میرود. در این روش یک پرتوی نوری از داخل نمونه عبور میکند. ترکیبات موجود در نمونه (مانند آنالیت موجود در محلول)، نور را در طول موجهای خاصی جذب میکنند. به جز طولموجهای جذب شده باقی طولموجها از ماده عبور میکنند. به کمک طیفنورسنجی نمونهها را میتوان به صورت کیفی و کمی تجزیه و تحلیل کرد.... بیشتر در ویکی پدیا